Het ontwerp is gebaseerd op het gekozen thema genoemd op de home-pagina. Alles speelt zich af in tijdperk III (1945-1970). Het leuke van dat tijdperk is dat je met elektrisch aangedreven locomotieven, met dieselloks en nog met stoom kunt rijden. Het gevolg van deze keuze is dat je geen lange en snelle TGV treinstellen zult tegenkomen, daardoor kun je in de verborgen trajecten met bochten met een kleinere radius werken.

Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is het sporenplan. Hiervoor hebben we onder meer het programma Winrail gebruikt.  Dit programma wordt verder beschreven onder het hoofdstuk Gebruikte Software.

Door op {ln:http://www.edelmeijer.nl/joomla/index.php/8-ontwerp/4-tafelontwerp 'Lees verder} te klikken worden onderstaande artikelen vanzelf gevolgd.

Tafelontwerp

Baanontwerp

Ontwerp Stad

Gebruikte Software

 













 

Door het lezen van bovenstaand boek zijn wij ervan overtuigd geraakt dat bij de opzet van een grote baan, de onderbouw heel belangrijk is. Het boek gaat uit van een "open" raamwerk, met daarop de zogenaamde spanten. Onder de keuze fotoalbums vind je een pagina waarop je de bouw van het "open" raamwerk kunt volgen. Hier is een gedetailleerd ontwerp aan vooraf gegaan. Omdat we dikwijls vragen krijgen over de maatvoering willen we daar op deze pagina verder op ingaan.

De kamer die we hiervoor gebruiken is 5 bij 7 meter, de tafel is 6 meter lang geworden en op de breedste stukken 3 meter breed. We kunnen dus om de tafel heen lopen en dat is wel een vereiste om overal nog goed bij te kunnen. Vanaf de zijkant is de afstand tot het  midden nergens meer dan 80 cm. De hart op hart maat van de rasters is 310 mm.

Op de eerste tekening zie je een ontwerpschets van de tafelopbouw. Er worden eerst 7 rasters gemaakt van 18 x 97 mm geschaafd vurenhout:
4 rasters van 5 bij 5
2 rasters van 4 bij 5
1 raster van 6 bij 5

Op de fotopagina kun je zien hoe de rasters op poten zijn gezet en hoe de rasters vervolgens aan elkaar zijn bevestigd. Om het geheel is weer een afwerklat bevestigd van 18 x 107 mm. Het 7e raster staat op poten met zwenkwielen en is verrijdbaar.

 


Op deze manier waren slechts 3 maten nodig, namelijk 4, 5 en 6 rasters (hart op hart 310 mm)

Zie hieronder de zaagstaat voor 18 x 97 mm vuren:

 

 

Met deze zaagstaat zijn we naar een goede houthandel gegaan en heb het hout besteld en op maat laten zagen, inclusief de 18 mm inkepingen voor de halfhoutverbindingen. Dit laatste maakte een en ander wel duurder, maar is een voorwaarde geweest voor het te behalen succes. Door de haarzuivere maatvoering van deze houtzagerij, konden we het geheel zonder problemen lijmen en schroeven, waardoor een zeer stevige ondergrond is gebouwd, waar je over kunt lopen !!

{ln:http://www.edelmeijer.nl/joomla/index.php/8-ontwerp/5-baanontwerp 'Lees verder}

We hebben een ontwerp van de stad  gemaakt in verband met het inplannen van een busstation voor de ingang van het treinstation. Daarvoor willen we het Faller Car System gebruiken. Veel gebouwen zijn al gemaakt. Zolang we nog met de ruwbouw bezig zijn, staat deze kwetsbare bouwwerken in een  stofvrije kast. Ook de plattegrond van deze stad is op ware schaalgrootte uitgetekend.

Zie op onderstaande foto's hoe we de stad bedacht hebben:

 

 

{ln:http://www.edelmeijer.nl/joomla/index.php/8-ontwerp/13-gebruikte-software 'Lees verder}

 

Voor het uiteindelijke baanontwerp is het programma Winrail gebruikt.

Het plan is als volgt:

Het blauwe gedeelte betreft de opstelsporen en de railspiraal. De opstelsporen zijn op niveau nul. De anderhalve spiraal laat het spoor stijgen tot 20 cm. De buitenste spiraal is voor stijgend verkeer, de binnenste spiraal voor dalend verkeer.

Het gele spoor is waar het hoofdstation Bonn komt.

Daarna verlaat de trein (per dubbelspoor ) het hoofdstation aan de linkerzijde en keert verborgen over het rode spoor achterlangs naar de rechterkant van de tafel.

Aan de rechterzijde van de tafel komt de trein aan bij het groene spoor, dat weer in het zicht is. Hier moet een vakwerkdorpje komen. Het niveau hier wordt ca. 32 cm.

Het spoor gaat verborgen verder en keert rondom een bergtop waarop een kasteel moet komen. Het spoor versmalt naar een enkelspoor en gaat achterlangs over een aantal spoorbruggen (groene gedeeltes) naar de linkerkant van de tafel.

Aan de linkerkant van de tafel komt een industriegebied met een eenvoudig rangeergedeelte op niveau 44 cm en een lagere haven. De groene sporen zijn in het zicht.

Na het verlaten van de dit industriegebied vervolgt het spoor weer achterlangs de weg terug naar de rechterkant van de tafel via het vakwerkdorp, wederom achterlangs via het station Bonn, door de railspiraal terug naar het opstelspoor.

Op 56 - 62 cm loopt daaroverheen nog een bergspoor in schaal H0e, met een stationnetje boven het industriegebied, centraal hoog in het midden en rechts onder het kasteel.

Het complete spoor bestaat uit 116 strekkende meter rails. Omgerekend vanuit de HO schaal (1:87) naar de realiteit is dit ruim 10 kilometer.

In het midden voor het station Bonn, wordt een stad aangelegd. Daarin wordt een weg met rijdend verkeer (Faller) opgenomen.


Het resterende zichtbare spoor gaat er als volgt uit zien :

 

 

Sommigen vroegen me om een 3D weergave van het Baan ontwerp.

Ook dat is mogelijk met het programma Winrail. Klik op 3D voor deze weergave.

 

 

{ln:http://www.edelmeijer.nl/joomla/index.php/8-ontwerp/24-ontwerp-stad 'Lees verder}

 

Computergebruik

Bij het ontwerpen van de baan, het digitaal rijden en het centraal opslaan van allerlei verzameling-gegevens maken we veelvuldig gebruik van diverse software. Hieronder vind je de voornaamste:

 

Winrail:

Voor het maken van het Baanontwerp hebben we Winrail versie 10.0 gebruikt. Dit programma, een Duits product dat inmiddels door MVB uit Eindhoven is vertaald in het Nederlands, bevat van veel merken bibliotheken, waarin de elementen staan, die je nodig hebt voor het maken van je ontwerp. Zo hebben we bij het ontwerp gebruik gemaakt van de bibliotheek HO-Profigleisch van Fleischman, voor ons bergspoor de HOe bibliotheek van Roco en diverse bibliotheken van Kibri, Vollmer en Faller voor de scenery. Meer informatie vind je op www.winrail.com.

 

Koploper:

Voor de digitale aansturing van onze baan gebruikten wij de volgende hardware:
De Intellibox van Uhlenbrock met een hoogfrequent afstandsbediening van ESU. In de zomer van 2010 is daar de Power7 booster van Uhlenbrock aan toegevoegd.
Als bezetmelders gebruiken we Viesmann 5217/5233 en als wisseldecoders Viesmann 5212 en als schakeldecoders voor de seinen  DR4018 van Digirails.

Voor de digitale aansturing van onze baan gebruiken wij de volgende software:
Koploper van Paul Haagsma. In principe is dit freeware, zonder je te registreren kun je alle functies van het programma gebruiken, met als begrenzing dat je slechts met drie digitale locomotieven kunt rijden. Nadat je je geregistreerd hebt krijg je een registratienummer, waarmee deze blokkade is opgeheven. Voor het programma bestaat een zeer uitgebreide handleiding voor gevorderden en een speciale "snelstart" handleiding voor beginners. Er is een zeer actief forum, waar je met eventuele vragen terecht kunt. Niets dan lof over dit product. Na een eerste kennismaking en registratie is een donatie aan de maker op zijn plaats! Je kunt een en ander vinden en downloaden op www.pahasoft.nl.
 

 

iCollectTrains:

Onze verzameling Rollend_Materieel, Techniek en Scenery hebben we vastgelegd in het programma iCollectTrains van Erik Spierenburg. Dit is een zeer plezierig programma om mee te werken. Je kunt je database helemaal zelf indelen, uitbreiden met vrije velden, de aanschafwaarden vastleggen, verzekeringswaarde bepalen, korte lijstjes uitprinten voor als je naar een beurs gaat. Je kunt je samengestelde database ook uploaden naar een centrale database met momenteel al meer dan 10.000 onderdelen, waaruit je ook weer gegevens kunt downloaden. Kortom reuze handig. Je kon het programma vinden en downloaden van www.icollectware.nl. Helaas zijn er geen ontwikkelingen meer in dit product, het wordt niet meer ondersteund.

 

Video-Circuit:

We hebben 6 USB-webcams gemonteerd die het treinenverloop op moeilijk zichtbare plaatsen in de gaten houden. Deze  beelden worden op een aparte computer getoond met het programma Active Webcam van Pysoft.

{ln:http://www.edelmeijer.nl/joomla/index.php/bouw 'Lees verder}